Stokvis Tapes
Takoni
Galvanopartners
VIA
nexteer_logoW związku z dezinformującymi opinię publiczną oraz pracowników Nexteer Automotive Poland informacjami dotyczącymi sporu zbiorowego w tyskim zakładzie, przekazywanymi przez przewodniczącego MOZ NSZZ „Solidarność”, Pana Grzegorza Zmudę, zarząd Nexteer podjął decyzję o ich uzupełnieniu, w celu wskazania faktycznego obrazu sytuacji, jaka ma obecnie miejsce w tyskiej fabryce firmy.

W konsekwencji działań przewodniczącego, zarząd Nexteer Automotive Poland złożył w prokuraturze zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez Pana Grzegorza Zmudę, polegającego na złamaniu stosownych przepisów ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.

W opinii zarządu Nexteer Automotive Poland, doszło do rażącego nadużycia przepisów odnoszących się do formy przeprowadzenia odbywającego się w dniach 12 – 13 maja br. referendum strajkowego oraz celowego wprowadzenia pracowników w błąd co do rzeczywistego stanu faktycznego związanego z toczącym się sporem. Na dzień przeprowadzenia referendum przedmiot sporu stanowiło bowiem jedynie 6 z 17 „pierwotnych” żądań organizacji związkowej. Tymczasem pytanie referendalne sformułowane zostało przez MOZ NSZZ Solidarność w  formie pozwalającej odnieść wrażenie, iż spór toczy się o wszystkie z 17 „pierwotnych” żądań.

W czasie przeprowadzania referendum strajkowego, przewodniczący nie dopuścił ponadto do głosowania szeregu pracowników firmy, w tym osób z kadry kierowniczej. W opinii zarządu Nexteer oznacza to, iż referendum zostało przeprowadzone niezgodnie z wymogami prawa, gdyż MOZ NSZZ „Solidarność” uniemożliwiła wzięcie w nim udziału wszystkim uprawnionym pracownikom spółki. Ponadto w opinii zarządu niedopuszczalne jest to, iż pracownicy głosujący przeciwko referendum byli wyśmiewani i szykanowani przez przewodniczącego w czasie głosowania. Według zarządu spółki, realizacja zasady wolności związkowej nie może sprowadzać się do publicznego obrażania pracowników i działania te w każdym przypadku będą przez zarząd firmy piętnowane, w ochronie godności wszystkich pracowników spółki.

Ponadto w imieniu zakładowej „Solidarności” przewodniczący konsekwentnie informuje, iż za strajkiem generalnym opowiedziało się 75 proc. załogi. W rzeczywistości w referendum wzięło udział nieco ponad 72 proc. załogi, z czego za poparciem 17 „pierwotnych” żądań opowiedziało się ponad 75 proc. biorących udział w referendum. Świadczy to o tym, że za strajkiem generalnym opowiedziało się około 50 proc. załogi, które ponadto w opinii zarządu nie otrzymały informacji oddających faktyczny stan negocjacji.

Zachowanie przewodniczącego podczas przeprowadzonego w dniu 26 maja br. strajku ostrzegawczego, w którym poniżane zostały osoby nie biorące udziału w strajku, spotkało się z oburzeniem znaczącej grupy pracowników, którzy skierowali do dyrekcji Nexteer pismo z prośbą o wyciągnięcie konsekwencji wobec osób odpowiedzialnych.

W tej sytuacji, w ochronie dobrego imienia swoich pracowników, zarząd Nexteer Automotive Poland złożył w prokuraturze zawiadomienie o uzasadnionym podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez przewodniczącego MOZ NSZZ „Solidarność” w Nexteer Automotive Poland, Pana Grzegorza Zmudę, polegającego na złamaniu stosownych przepisów ustawy o rozwiązywaniu sporów zbiorowych.

W przekonaniu zarządu Nexteer Automotive Poland, działania przewodniczącego nie leżą w interesie zakładu, a przede wszystkim jego pracowników. Mimo tego, spółka pozostaje otwarta na konstruktywny dialog z przedstawicielami organizacji związkowej.
Udostępniono
MotoSolutions